Webinar rhinopneumonie bij het paard + introductie tot PathoSense

31/03/2021

Naar aanleiding van de recente uitbraak van het rhinopneumonievirus bij het paard geeft Prof. Nauwynck ons tekst en uitleg over de diagnose, behandeling en preventie (vaccinatie)

Daarnaast geeft hij ook een introductie tot PathoSense. Dit gedeelte is voor alle dierenartsen actief in de verschillende sectoren (varken, rund, paard, hond, kat, vogels, slangen, vissen)) interessant.

Met de traditionele diagnostische testen (virusisolatie op cellen, polymerase kettingreactie (PCR)) kan je een antwoord krijgen op je vraag in hoeverre een bepaald virus bij dier x aanwezig is. Is het negatief dan tast je in het duister voor de etiologie. Daarenboven krijg je ook geen informatie in hoeverre er een secundaire bacteriële aanwezig is. Met de komst van PathoSense behoort dit allemaal tot het verleden. Deze diagnostisch platform is gebaseerd op third generation sequencing en detecteert alle virussen én bacteriën in een staal onafhankelijk van de diersoort (van garnaal tot olifant). Je krijgt niet alleen alle virussen die aanwezig zijn maar ook de bacteriën. Bij interesse kan je ook de volledige sequentie krijgen. Je hoeft dus niet langer vragen naar een test voor een welbepaald virus/bacterie. 

Tijdstip

Datum: 31/03/2021
Uur: 20.30 u

Spreker(s)

Hans Nauwynck